fredag , oktober 7 2022
Home / Svenskar i Barcelona / Gabriel Frendberg – a good frend

Gabriel Frendberg – a good frend

Berätta lite kort om dig själv Gabriel, vad gör du i Barcelona?

Hola SIB! Jag heter Gabriel, kommer från Göteborg och jobbar som sälj- och marknadschef på språkskolan Speakeasy här i Barcelona. Vi har mycket svenskar på skolan också eftersom man får fullt csn stöd osv, så bara och ropa till om ni vill lära er lite spanska 🙂

Jag driver även Short Cut Cine Barcelona tillsammans med min flickvän. Vi visar kortfilmer och animationer från alla världens hörn varannan torsdag. Vi har bl.a. Jägermeister som sponsor, så de är också där och delar ut lite gratisshots osv. Tanken är att man ska få en mer social filmupplevelse, där man kan mingla med folk och samtidigt kolla på ca 12 kortfilmer per kväll.

Hur länge har du varit bosatt här och varför valde du just Barcelona?
Jag har varit i Barcelona snart 3 år nu. Som för så många andra så kom jag för kärleken. Jag träffade min flickvän när jag bodde i Kapstaden och sen beslutade vi oss för att flytta hit. Hon är från Madrid, men anledningen att vi valde Barcelona, var dels pg.a havet, men också för att vi trodde det skulle vara lättare för en icke spansktalande här än i Madrid.

Vad har varit svårast med att bosätta sig utomlands?
Jag har bott i många länder, men här är ju uppenbarligen språket en barriär. Katalaner är väl kanske inte det vänligaste folkslaget på jorden heller, haha! Byråkratin var jag van vid sen Afrika, men den är ju inte rolig här direkt.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
Skolan rullar på och växer hela tiden, så fokus ligger just nu på Short Cut Cine. Vi kommer nog utöka antal kvällar per månad, samt öppna upp i Madrid och eventuellt andra spanska städer. Så småningom internationellt också kanske, men det får tiden visa.

Nämn tre saker du saknar från Sverige och tre saker du INTE saknar.
Jag saknar inte så mycket mer än vänner, familj och svensk matkultur. Jag saknar INTE vädret, annars är Sverige jättebra.

Vilka är dina 3 favoritställen i Barcelona och varför gillar du dem så mycket?
Det bästa för mig med Barcelona är inte staden som sådan. Snarare omgivningen med Costa Brava och pyrinéerna exempelvis. Alla små ”calas” och grym skidåkning/hiking alldeles runt hörnet talar för sig själv.

Hur har Svenskar i Barcelona hjälpt dig?
Jag har haft otroligt mycket hjälp av SIB både på ett personligt och ett karriärsmässigt plan. SIB och Eva har alltid hjälpt mig med alla mina event, vi hittar svenska studenter genom sidan, man hittar information om att skaffa NIE, cap kort och allt annat man behöver här. Information som kan vara väldigt svår att få, dels pg.a. språkbarriärer, men också pg.a den spanska byråkratin. För de som är nya och inte har så stort skyddsnät av vänner tror jag också sidan är helt oslagbar för att hitta likasinnade (svennar).

 

Tack Gabriel, alltid kul att prata med dig! Snygg ny sida har ni också på Speakeasy!

Eva Olsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *