fredag , september 29 2023
Home / Aktuellt / Från Kungsbacka till Katakomber – Svensk Författare i Barcelona.

Från Kungsbacka till Katakomber – Svensk Författare i Barcelona.

Berätta lite kort om just DIG, Mia Raderud?

Frihetstörstande bohemisk äventyrare med ett absolut behov av trygghet! Denna motsättning har fått mig att steppa ut på de båda yttersta kanterna i mitt liv och tagit mig till helt skilda världar. Jag har rest mycket och även arbetat internationellt (som historielärare med olika EU-projekt), mellan varven landade jag i mitt trygga hem i Göteborg med mina två döttrar. Men jag hade fortfarande två stora drömmar kvar, den ena var att bo utomlands och den andra att skriva min roman, så jag slog två flugor i en smäll och det är anledningen till att jag numera bor i Barcelona.

Hur länge har du varit bosatt i Spanien?

Jag har älskat Barcelona sedan jag var barn, men kom ner för att testa om jag ville bo här första gången i februari 2012, tog tjänstledigt två månader från mitt lärarjobb och sedan har det varit en process att avveckla allt det trygga i Sverige. Vi svenskar har nog en liten trygghetsknarkare i oss, det tog ytterligare något år att släppa alla livbojar; sådant som fast anställning, fin lägenhet, det sociala försäkringssystemet och storebror statens omvårdnad.

Varför valde du just Spanien/Barcelona?

Första gången jag var här som nybliven 9-åring fick jag en aha-upplevelse… wow, det finns så mycket mer än Kungsbacka! Den känslan har aldrig släppt taget och jag återkom med jämna mellanrum som vuxen. Valet var lätt när jag hade bestämt mig för att lyfta mig själv ur verkligheten och äntligen påbörja min roman. Metropolen vid havet, den bohemiska stämningen, fullt med invandrade människor från hela världen, katalanernas/spanjorernas lite ruffa inställning till livet, underbar natur runt hörnet och mitt i smeten … vad mer kan man begära?

Vad har varit svårast med karriären/flytten/integrationen i Spanien?

Svårast har varit att emellanåt blivit tagen som mindre vetande, t.ex. hos myndigheter, men när ens språk ligger i nivå med en 4-årings blir det kanske lätt så, engelskan är ingen självklarhet här. Även att allt tar tre gånger så lång tid att fixa (el, vatten, gas, internet) och när du tror att det är klart får du några skyhöga räkningar som måste rättas till. Inte en gång, kanske tre-fyra gånger … på knagglig spanska. Och givetvis avståndet till mina nära och kära i Sverige.

Hur ser framtidsplanerna ut för dig/din bok/ditt författarskap?

Det tog mig fyra år att skriva min första bok Katakomber – en roman om oss själva, inkluderat all tid det tar att etablera sig i ett nytt land (söka jobb, lägenhet, skaffa vänner, förstå kulturen och få ut boken), snart ska jag ha en release i Göteborg och veckan efter här i Barcelona (4/6 och 11/6 respektive). Efter det ska jag ta itu med allt det andra; online-försäljning, bygga upp mitt företag, skapa olika events, helt enkelt plöja mark för mitt nya yrke. Under tiden har jag kvar mitt jobb som i alla fall betalar mina levnadskostnader. Jag brukar beskriva boken som en samtidsroman i historisk förpackning (det är enklare att se oss själva om vi speglar oss i det förflutna – förfasa oss och bara älska oss), den utspelar sig i Barcelona på 1650-talet och i Göteborg på 1780-talet. Nästa bok är redan igång i mitt huvud och då har jag tänkt att beskriva New York under 1820-talet, tiden före den stora immigrationen. Och för att skriva en bok om New York måsta man ju bo där en tid (someone’s gotta do it), så det är nästa utmaning!

Tre saker du saknar från Sverige. Tre saker du INTE saknar.

Saknar:

– Mina två döttrar och en liten dotterdotter (och ett nytt barnbarn som är på väg att födas in i vår värld)
– Bohusläns kala klippor och salta hav en sommarmorgon
– Knäckebröd med leverpastej och saltgurka tillsammans med mellanmjölk

Saknar inte:

– Den svenska trygghetsnarkomanin
– Slaskiga vintrar
– Rädslan för det främmande (både människor och kulturer)

Vad tycker du om nätverk som SIB?

Utan dessa nätverk hade jag inte ens kommit hälften på väg till det jag vill göra, jag är grymt tacksam för den tekniska utvecklingen som möjliggör så mycket för oss. Hur sjutton gjorde vi förr i tiden, var det ens möjligt att starta ett nytt liv på okända platser? Självklart, men det tog mycket längre tid och många stoppades nog av allt krux det innebär att ändra livsstil.

 

Länk till bokens facebooksida. På denna sida finns all information om releaserna (gilla sidan, anmäl dig och du är välkommen), hur och var du kan köpa boken även efter releasepartyt, bakgrundsmaterial och smakprov ur romanen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *