tisdag , februari 7 2023
Home / Svenskar i Barcelona / Nils Mattisson – Mannen med sitt Game on Point!

Nils Mattisson – Mannen med sitt Game on Point!

Berätta lite kort om just DIG?

Jag växte upp utanför Lund i södra Sverige och läste till civilingenjör på LTH. Efter min examen flyttade jag till Kalifornien och arbetade för Apple. Jag började där 2006 och stannade till 2013. Jag arbetade över åren på lite olika projekt, från den ursprungliga iPhone till produkter som fortfarande inte kommit ut. När jag började var Apple ett helt annat företag än vad det är idag, och det var verkligen kul att få vara med på den resan.

Tiden i Silicon Valley gav mig många tillfällen att träffa entreprenörer vilket inspirerade mig att också starta eget. Det visum jag hade gällde dock inte för entreprenörer, vilket var en av anledningarna till att jag flyttade till Barcelona för att start Minut.

Minut gör en sensor som genom att analysera ljud och miljödata kan identifiera om det är en person i ett rum, om ett fönster gått sönder, ett alarm gått eller någon annan olycka inträffat. Idéen kom från Airbnb. Många som lånar ut sina lägenheter vill gärna veta att allt står rätt till, men de kan inte sätta upp kameror, så vi började leta efter andra sätt och började experimentera med ljudanalys.

Hur länge var du bosatt i Spanien?

Jag var i Barcelona under nästan ett år och arbetade på en prototyp av det som skulle bli Point, från Betahaus uppe i Gracia.

Varför valde du just Spanien/Barcelona?

Till stor del var det för att jag gillar livsstilen. Staden är vacker och det finns gott om vacker natur och många bra vägar att cykla på. Sedan hjälpte det klart att det är relativt billigt att bo där, så besparingarna räckte längre.

Vad var svårast med karriären/flytten/integrationen i Spanien?

Man stötte direkt på den hemska spanska byråkratin. Det är verkligen ett tråkigt mottagande för alla nyanlända, skandinaver inkluderat.

Hur ser framtidsplanerna ut för dig & ditt projekt?

Vi är ungefär tio som jobbar med Minut idag och vi har skeppat snart 5000 Point under 2016. Vi hoppas fortsätta växa under 2017, både med antal kunder och anställda.

Tre saker du saknade från Sverige. Tre saker du INTE saknade.

Saker tenderar att fungera i Sverige, vilket man inte alltid kan säga om Spanien. Det jag saknade mest annars var familj och vänner. Spanien däremot har fantastisk mat, bra vägar för cykling året om och gott om solsken som man aldrig tröttnar på.

Vad tycker du om nätverk som SIB?

Jag tycker alltid det är värdefullt med nätverk där människor som stöter på samma problem kan hjälpa varandra. Det mesta blir lättare om man hjälps åt.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *