lördag , maj 8 2021
Home / kvinnor / Jag är inte bara tandläkare…

Jag är inte bara tandläkare…

SiB fick äran att intervjua Manso´s cafés ägarinna Cecilia Echenique Ciganda som också är tandläkare på en klinik i Poblenou. Så nu är det fritt fram att äta kanelbullar på Mansos som ligger nära Poble sec tunnelbanan och sen åka till Poblenou och fräscha till tänderna hos Dental Set tel 933 091 871. Mansos har också svensk mat och serverar brunch på helgen.


Berätta lite kort om dig och din bakgrund.
Född i Umeå -78. Mina föräldrar som båda är från Uruguay var politiska flyktningar under diktaturtiden 70-80 talet och hamnade i Umeå där de fick avsluta sina läkarstudier. Växte sedan upp i Lindesberg där jag avslutade gymnasiet. Vid 18års åldern (år -97) och med vuxenkänsla flyttade jag till Madrid för att göra en kurs i Spanska och spansk litteratur. Jobbade samtidigt på en bar för att klara ekonomin. Älskade Madrid och det spanska livet men hade hela tiden i åtanken att flytta hem igen. Så efter nästan ett år i Madrid så skulle mitt äventyr utomlands ta slut men bestämde att jag skulle ta en liten omväg förbi Barcelona för att se denna stad en liten sväng innan hemresan. Fastnade nästan 2 år  i denna härliga stad men flyttade slutligen hem för att börja med studier och vara nära familj och vänner. Bosatte mig i Stockholm och läste lite kurser på Karolinska och jobbade samtidigt på cafeer och barer. Men efter 3 år blev längtan till medelhavet enorm så jag bestämde då med min dåvarande kille att prova Barcelona livet igen. Började jobba på Hard Rock cafe samtidigt som jag jobbade igenom den spanska byråkratin för att komma in på Barcelonas universitet och slutligen bli Tandläkare. Jobbar som tandläkare och öppnade ett cafe samtidigt som jag får mitt första barn, Lukas. Så mitt liv just nu är full rulle! Men tacksam och stolt över det jag har.


Hur länge har du bott här?
Totalt i 16 år


Hur var det att starta ett svenskt cafe i Barcelona?
Det kändes så självklart att Barcelona behövde lite av den svenska fika kulturen så med min erfarenhet inom café-bar branschen och Diegos (min man) erfarenhet som Barista och kypare, bestämde vi att lägga det bästa vi visste, mycket energi och engagemang för att få det att funka. Vi letade länge efter lokal och det blev flera månaders jobb, byggarbete, planering, och sömnlösa nätter innan vi äntligen lyckades öppna våra dörrar för publiken sommaren 2015. Måste erkänna att vi var livrädda för vad den katalanska publiken skulle tycka.


Du jobbar också som tandläkare, berätta lite om det
Jag brukar få frågan väldigt ofta om hur det går till att jobba både som tandläkare och ha cafee.. Men för mig har cafe- eller kroglivet alltid funnits med någonstans så det känns naturligt att kombinera båda på något vis. Tandläkarjobbet älskar jag och jag har gjort diverse kurser inom protes och implantat samt varit på specialist praktik på Folktandvården i Norrköping ett par gånger. Har ingen egen praktik i Barcelona för tillfället men jobbar för andra kollegor i Poble Nou och i Masnou.


Vad har varit svårast med att  bo utomlands?
Saknaden av familj och vänner


Hur ser dina framtidsplaner ut?
Svårt att säga.. Brukar aldrig bli som jag tror! Så jag har slutat med att planera för mycket. Men fler barn blir det nog!


Tre saker du saknar från Sverige? Tre saker du INTE saknar?
Förutom familj och vänner så saknar jag naturen och den friska luften, samhällsstrukturen i allmänhet (förälldrarledighet, arbetstider, arbetsmoralen och icke-byråkratin..) och självklart fikat!
Saknar ej: det dystra vädret, dyra utelivet, oförmågan eller rädslan att vara spontan


Dina tre smultronställen i Barcelona?


Hur har SIB hjälpt dig? (eller om du inte använt gruppen/sidan än; Hur kan SIB hjälpa dig)?
Andra svenskars erfarenhet är alltid bra att få del av och det är ett bra sätt att komma i kontakt med den svenska målgruppen som bor i Barcelona. Få reda på vad som rör sig och vad som skulle kunna vara intressant för oss.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *