måndag , juni 27 2022
Home / Aktuellt / Tapp Water – Svenskt kranvatten i Spanien

Tapp Water – Svenskt kranvatten i Spanien

Berätta om DIG och Ditt företag?

Jag heter Magnus Jern och först av allt vill jag tacka för att ni driver Facebooksidan och websidan Svenskar i Barcelona. Jag är själv serieentreprenör och ser möjligheter i allt och alla vilket är både bra och dåligt. Det första riktiga företaget ‎jag var med och startade var Driftbolaget i Lund 1998 då jag var 23. Två år senare fick vi ett uppköpserbjudande på över 100 miljoner kronor som styrelsen tackade nej till då vi ville ha mer. Året efter gav vi bort bolaget och allt var förlorat.

Sen dess har jag varit med och startat är bland annat Blokks, Lechill Mobile, Golden Gekko (nu del av DMI), GeoMe, NComVA ‎(del av Qliktech), Bcnlove Invest och senast Tapp Water. Några av bolagen har varit en succee och genererat massor med pengar för ägarna medan andra slutat i katastrof. Men det jag är mest stolt över är att vi bidragit till att skapa arbeten i Spanien och Kambodja i kristider, våra välgörenhetsprojekt inklusive Moville och att få vara med och leda den mobila revolutionen.

Tapp Water‎ är det mest spännande just nu även om min roll är som investerare och rådgivare och inte VD. Vårt mål är att tillhandålla rent, gott och hälsosamt vatten direkt från kranen i Spanien och andra länder kring medelhavet där folk idag väljer flaskvatten. Betala ca 5 euro i månaden så får du drickbart vatten ur kranen som i Sverige och slipper köpa, bära och göra dig av med allt plastavfall från flaskor. För folk med känsligt hår och hud säljer vi även duschfilter som tar bort klor och gör vattnet mjukare.

Bara i Spanien så finns det 9 miljoner hushåll som spenderar 480 euro om året var på flaskvatten så potentialet är enormt.‎ Nyckeln till vår framgång är att produkterna håller högsta kvalite, all information är baserad på vetenskaplig fakta och att vi bygger långsiktig trovärdighet kring varumärket.

Hur länge har du varit bosatt i Spanien?

Jag har varit bosatt i Barcelona till och från sen 2007. Det har jag aldrig ångrat och jag kan inte tänka mig än bättre plats i världen att bo och leva.

Varför valde du just Spanien/Barcelona?

‎När vi startade Golden Gekko 2006 så bodde jag i London men besökte ofta vänner i Barcelona. Vi tittade på olika alternativ för att expandera teamet och konstaterade att Barcelona var bra för att anställa förhållandevis billig och kvalificerad arbetskraft inom sälj, marknadsföring, design, utveckling och projektledning för leverans till kunder i England och Sverige. Dessutom fanns det en växande marknad för mobila tjänster lokalt. 5 år senare var vi 50 personer och valet sågs som självklart. Väder och strand är förstås ett plus.

För Tapp Water så är det ett även ett bra läge för expansion kring hela medelhavet.

Vad har varit svårast med att starta eget utomlands/flytten/integrationen i Spanien?

I motsats till vad många tror och säger så är det enkelt att starta och driva företag i Spanien. ‎En bra redovisningsbyrå är allt du behöver för att komma igång.

Den största utmaningen är troligen att sälja lokalt till företag då allt är baserat på kontakter, relationer och pris. I England t ex är kvalite, erfarenhet och trovärdigheten i din plan och produkt mycket viktigare. Men på sikt kommer detta nog att förändras även i Spanien.

Vad tror du är största skillnaden/likheten med att jobba för ett spanskt vs Svenskt företag?

Nu driver jag ju mina företag mer i svensk än spansk still så kanske inte den bästa personen att frågan att ställa men baserat på min erfarenhet så är likheterna semester, arbetsliv balans och arbetsskydd för den anställda.

Skillnaderna är senare arbetstider‎, hierarki, hur beslut fattas och självständigt arbete. Många som börjar hos oss sitter och väntar på att någon ska tala om för dom vad dom ska göra. Vi förväntar oss att varje anställda själva tar initiativ.

Hur ser framtidsplanerna ut för dig/ditt företag?

DMI (tidigare Golden Gekko) kommer att fortsätta växa i Sverige, Schweiz och England under det kommande året vilket även kommer att innebära många nya arbetstillfällen i Barcelona.

Tapp Water ‎har precis börjat sin långa resa. Det kommande året kommer vi att fokusera på att nå ut med våra produkter genom PR, marknadsföring, social media och partners, utveckla nästa generation av produkterna, vidarutvecka vår digitala plattform och att se till att allt vi levererar håller högsta kvalite. Det innebär förhoppningsvis fler anställda också.

Hur tror du nätverk som SIB kan hjälpa svenskar som kommer till Barcelona?

Självklart med mycket praktiska tips vilket är super på er webbsida som boende, dokument, studier, osv. Att ni dessutom hjälper till att förmedla jobb är bra både för företagen och nya svenskar.

Mer info hittar du här

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *