tisdag , juli 23 2024
Home / Bicing

Bicing

Det billigaste och miljövänligaste sättet att ta sig fram i Barcelona (förutom att gå) är definitivt Bicing.

För att kunna ta del av det fördelaktiga Bicing systemet måste du gå in på deras websida och registrera dig (alta). Du  måste ha ett NIE nr. och vara 18 år. (Om man är 16 eller 17 behöver man målsmans godkännande. Under 16 år har man ingen möjlighet att få ett kort.)

Detta är altså ingen service för turister utan speciellt tänkt till Barcelonas innvånare. Du får då inom ca 10 dagar ett Bicingkort hemskickat till din adress som du måste aktivera på samma websida. (se ovan) Kostnaden är 47,16€ och gäller i ett år.

Systemet bygger på att man delar hyrcyklar som man kan hämta på någon utav de många cykelstationerna som finns. Det är ca 300 – 400 meter mellan stationerna runt om i stan och de ska alltid vara nära till annan lokaltrafik.

Liknande system finns i flera andra städer bla. Stockholm, Oslo, London och Paris.

I Barcelona finns nu även elektriska cyklar vid 46 av cykelstationerna. Vill man hyra en sådan fungerar det på samma sätt. Man kan i så fall välja att betala en högre årsavgift för kortet för att även få tillgång till elcykeln.

Du kan använda en Bicing cykel gratis i 30 minuter, därefter är det en kostnad på 0,74 cent per halvtimma, upp till två timmar. Har man cykeln mer än två timmar blir kostnaden betydligt mer; 4,49€/ timma. Om du inte lämnar tillbaka cykeln på en station inom 24h efter det att du tagit den sker en debitering på 150 Euro och du riskerar att kortet inaktiveras i upp till fyra månader.

Man är fullt ansvarig för cykeln under den tid man använder den och den ska återlämnas i samma skick.  Det är inte tillåtet att låsa fast den någonstans. Du har tre minuter på dig att byta cykel vid en och samma station så kolla att cykeln är OK innan du rullar iväg.

Tänk också på att du måste vänta 10 minuter när du lämnat tillbaka en cykel innan du kan ta en ny.

Hos Bicing finns även möjlighet att som turist hyra cykel för längre turer. I detta fall kontaktar man deras kundtjänst, på numret nedanför.

Registrering görs här.
Aktivera kortet här.

Bicing App
I den senaste Bicing-appen kan du förutom att se var det finns lediga cyklar och var närmaste station är också se hur långt du har cyklat, hur mycket Co2 du har sparat och hur mycket gladare du blir av att cykla!
Appen beräknar beroende på hur ansträngande/långt och vart du cyklat, hur mycket endorfiner som har utlösts av sträckan och därigenom beräknas din förväntade lyckokänsla. Den räknar även poäng beroende på vilka mål du har uppnått som du kan använda i utbyte mot rabatter på de elektriska cyklarna. Det har blivit roligare att cykla helt enkelt. Appen hittas genom att söka på Bicing i App store.

 

Kundtjänst allmänna frågor: +34 902 31 55 31 (öppet vardagar 07-22),  [email protected]
Om något inte fungerar: +34 900 31 55 31 (gratis om du ringer från spanskt nummer).
Kontor: Plaza Carles Pi y Sunyer, 8-10 (öppet vardagar 08:30-17.00)

Hemsida: www.bicing.cat

Bicing

 

Bild lånad från Bicing på Facebook. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *