söndag , juni 16 2024
Home / Boende i Barcelona

Boende i Barcelona

Boende i Barcelona
boende2

Att skaffa boende i Barcelona kan vara lite knepigt. Lägenhetspriserna är höga som i många andra storstäder. Många människor bor i kollektiv antingen med släkt eller vänner. Hyresmarknaden är stor då andrahandsuthyrning där ägaren själv hyr ut sin lägenhet är bättre reglerat än i andra länder. Kommunala hyreshus finns det inte så många av och för att lyckas få en sån lägenhet måste man ha väldigt låg inkomst och tur i lotteri. Då standarden på lägenheterna inte är densamma som i Sverige så kan man hitta lägenheter till relativt låga priser men då kan man få leva med dåligt avlopp och kackerlackor.

I vår Facebookgrupp för Boende i Barcelona kan man hitta lägenheter och rum som hyrs ut på lång eller korta kontrakt. Här kan du läsa mer om hyres-villkor och här kan du läsa mer om hur du går till väga för att köpa dig ett boende.

 

Lite tips för att skydda sig när man ska hyra lägenhet i Barcelona.

Se till att ha ett kontrakt (contrato de arrendamiento) som tar upp allt du och hyresvärden kommer överens om. Hyrs lägenheten ut möblerad behöver ni även gå igenom en lista på allt som finns i lägenheten. Ta kort på skador och sådant som redan finns i lägenheten innan inflytt så att du inte behöver stå för de skadorna när du flyttar ut. (Det kan vara svårt att få tillbaka sin deposition och många hyresvärdar försöker behålla depostionen och skylla på skador) Se till att ha klart om el och vatten ingår i hyran eller om det tillkommer (el och vatten är sjukt dyrt här).

En hyresvärd som stänger av vatten eller el, byter lås eller liknande kan räkna med böter eller fängelse då det ses som trakasseri. Om hyresvärden går in i lägenheten med egen nyckel utan att fråga om lov kan han anmälas för olaga intrång.

Skicka ALDRIG pengar i förväg utan kontrakt och nycklar. Hyresvärden får ta ut en månads hyra i förskott och deposition kan vara på 1 – 6 månaders hyra. Är en förmedling inblandad (vilket kan vara bra för säkerhet) så brukar de ta 10% av årshyran i avgift.

För den som orkar läsa finns här hyresreglerna på spanska.
Lycka till i jakten på det perfekta boendet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *