söndag , juni 16 2024
Home / NIE

NIE

El N.I.E…

Ganska strax efter att du landat i Barcelona, om du inte bara är här som turist förstås, kommer du inse att man inte kommer särskilt långt utan sitt NIE.

Så, vad är då detta NIE?
NIE står för Número de Identidad de Extranjero – i princip ”ID nummer för utlänningar”.

Det är ett unikt nummer för dig utfärdat av polisen. Enligt spansk lag behöver du detta nummer om du är här i 3 månader eller mer, samt för att köpa fastighet eller fordon. Det blir även som ditt personnummer här som du behöver t.ex för att skaffa bank-konto, betala skatt, skaffa telefonlinje, hyra lägenhet, ansöka om körkort, använda Bicing och annat smått och gott.

Alla EU medborgare kan få ett NIE-nummer som varar i 3 månader med bara sitt pass. För ett längre varande NIE-nummer måste du uppfylla vissa krav som visar att du klarar dig ekonomiskt (t.ex att du har jobb eller pluggar, att du har pengar så du klarar dig och sjukförsäkring om något skulle hända etc)

Endast ett nummer utfärdas per person, och förblir för alltid detsamma, så när du väl fått denna heliga graal av dokument, så håll fast i det ordentligt!

Så, hur gör man?

1. Först av allt – gör det här en dag när du är på ypperligt bra humör. Du kommer behöva tålamod och styrka, så vi avråder från att ens tänka på detta en trött måndagmorgon…

2. Då så! Du börjar med att boka tid, på det nya NIE-kontoret på Rambla Guipuzcoa 74. För att boka gå in på den här länken.

– Klicka på knappen Acceder al procidimiento längst ner i den stora boxen.
– Välj Barcelona och sedan CERTIFICADOS UE och klicka Aceptar
– Längst ner på sidan klicka Entrar
– Välj Passaporte som form av ID, och fyll i passnummer, namn och koden, och klicka Aceptar
– Välj sedan Solicitar Cita
– Fyll i telefonnummer, email adress och en kort förklaring om vad ditt ärende gäller och välj Siguente
– När du får du upp en ledig tid, tryck på den och välj Siguente
– Ta en bild på eller skicka en kopia av bekräftelsen av mötet till din email adress eftersom du måste kunna visa att du har bokat tid, och har en bekräftelse på det, för att komma in i byggnaden.

3. Inför mötet behöver du ta med:

– Ifyllda blanketten EX-15, som du hittar här
– Pass och 2 kopior av det
– Bekräftelsen på mötet
– Original och kopia av “Declaracion de contracion del empleador o certficado de empleo” (bevis på att ett företag vill anställa dig). Denna deklaration måste vara precis det, en deklaration, ett vanligt kotrakt räcker inte, och måste innehålla CIF-KOD, företagets NIE-NUMMER, CODIGO DE COTIZACION, måste visa hur länge det är giltigt, och ska vara signerat och stämplat av företaget i fråga. (Om du har med dig något dokument som inte är på spanska eller katalanksa, måste det vara översatt).
(Blanketten EX-18 får du fylla i när du är där.)

4. NIE-kontoret ligger som sagt vid Rambla Guipuzcoa 74. Metro stop Bac de Roda eller Sant Marti på lila linjen L2.

Kontoret har öppet måndag till fredag 8.00 till 14.00.

Som EU-medlem går du till vänstra byggnaden och tar en kö-lapp. Var beredd på att det kan ta minst 30 minuter, men ofta mer, även om du bokat tid.

5. Om du tagit med dig allt som krävs och fyllt i blanketterna korrekt, får du sedan ett inbetalningsdokument på 10.60€, som du måste ta med till banken. Det finns flera banker i närheten. Många banker kan bara ta emot den här typen av betalning mellan 8/8.30 och 10/10.30 på morgonen, så var beredd på att gå till kontoret tidigt eller på att komma tillbaka en annan dag.

6. När du har betalat går du tillbaka med ditt stämplade inbetalningsdokument och får ditt NIE nummer. Det kan ta ytterligare en vecka för själva pappret att bli färdigt, som du då får komma tillbaka och hämta.

 

För mer information är det bäst att kontakta spanska ambassaden hemma i Sverige eller gå till närmaste Oficina de Extranjeiros för att få hjälp.

 

Redaktionsnot – i Spanien fullkomligen älskar man papper, och man får ofta höra i administrativa sammanhang att det fattas ”un papel”… så det är viktigt att ta med allt som krävs, förse dig med rikligt med tålamod (se punkt 1 ovanför igen…) och om du har möjlighet, ta  med en spansktalande vän som kan fungera som tolk, men framför allt, som praktiskt och moraliskt stöd!

2 comments

 1. hej!
  jag undrar lite om informationen ang att man kan som EU medborgare kan få ett 3 månaders NIE med bara sitt pass. är det nåfot annat än nie som man ska fråga efter då? jag var nämligen på NIE-kontoret idag och försökte fixa det men de insisterade att man skulle ha anställning med intyg, plugga, eller ha typ 5000 euro på banken för att visa att man klara sig ekonomiskt framöver.

  tacksam för svar
  mvh Elin

 2. Räcker eu-kortet som sjukförsäkring?
  Tack på förhand
  Mvh
  Lars

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *