tisdag , maj 21 2024
Home / Boende i Barcelona / Att köpa

Att köpa

Konsten om att köpa bostad i Katalonien

När du ska köpa bostad i Katalonien gäller andra regler, andra lagar och en affärskultur som skiljer sig från den svenska. Du kastas in i en situation med nya begrepp, språkliga hinder och annorlunda byråkrati. Ta del av mäklarbyrån Larsson Estates råd för att tryggt och säkert kunna genomföra köpet av Din drömbostad:

1. VÄLJ MÄKLARE. Till skillnad från Sverige så är det ovanligt med exklusiva försäljningsuppdrag, det betyder att många mäklare säljer samma bostad. Välj den mäklare som du får förtroende för. Bostaden, den kommer de flesta att kunna hitta, du behöver en mäklare som leder dig genom köpet på ett tryggt och bra sätt. 2. NIE-NUMMER (Numero de identificacíon Extranjeros). Redan hemma i Sverige på Spanska ambassaden eller konsulatet kan du ansöka om NIE nummer. Det är ett spanskt skatteidentifikationsnummer som du behöver för att kunna registreras som ägare i lagfartsregistret.

3. BUDGIVNING. Vanligast är att du är ensam budgivare och startar en förhandling med säljaren om priset. Det är sällsynt med budgivningar uppåt över det begärda priset.

4. KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT. Som köpare är du ansvarig för att noggrant undersöka bostaden innan du skriver på ett köpekontrakt. Vi på Larsson Estate rekommenderar att du beställer en teknisk inspektion för att säkerställa bostadens fysiska skick samt att du låter en advokat se över det legala skicket.

5. TILLTRÄDE. På tillträdesdagen träffas köpare och säljare hos notarien. Säljare och köpares identiteter säkerställs, så även bostadens legala skick, köpebrevet, Escritura Pública de Compraventa, undertecknas och slutbetalning av bostaden görs. Du behöver sedan hjälp att få alla avtal i ditt namn såsom el, gas, vatten och fastighetsskatt. Se till att välja rätt mäklare så får du hjälp och svar på dina frågor även efter att nyckeln är överlämnad!

Vi på Larsson Estate välkomnar dig att kontakta oss för ett samtal om just Din bostadsdröm!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *