onsdag , april 17 2024
Home / L´Eixample

L´Eixample

Uttalas  [əˈʃampɫə] eller ”eishampla”

Eixample (katalanska för förlängning/utbyggnad, Ensanche på spanska) är området i Barcelona mellan Ciutat Vella (gamla staden) och det som förr var småstäder utanför stan (Gracia, Sants etc).

Du inser snabbt att du är i Eixample, när alla gator blir långa, raka och nästan alltid enkelriktade. Det är ett kvarterssystem lite som i New York, fyllt av fyrkantskvarter med avfasade hörn.

Området är baserat på Cerdàs planer, och byggdes på 19- och 20-hundratalen. Planen var att släppa in så mycket solljus och ventilation som möjligt, därför fasade man av byggnaderna för att öppna upp varje korsning för bättre sikt.

I flera delar av Eixample ser man tydliga spår av Modernista arkitekterna, för och främst förstås Antoni Gaudí via hans mästerverk Casa Milà (som också kallas La Pedrera), Casa Batlló och kronan i verket; Sagrada Familia. Eixample delas ofta i 2 för enkelhetens skull; Esquerra de l’Eixample (vänstra delen) och Dreta de l’Eixample (högra delen).  Officiellt består Eixample dock av 5 mindre statsdelar; som plus de ovannämnda inluderar Sant Antoni, Sagrada Familia och Fort Pienc.

Eixample är ett av de största områden i central Barcelona, och inkluderar Paseo de Gracia för shopping och många av stans främsta arkitektoniska sevärdheter, museum, restauranger, uteställen och mycket mer.

Bo i Eixample

Vi rekommenderar ett boende i Eixample för den som vill bo centralt och har medelgod ekonomi. De breda trottoarerna passar bra för barnfamiljer och det är hyfsat lätt att hitta parkering för de med bil.