söndag , mars 3 2024
Home / Aktuellt / Relocation by Monica Bejano

Relocation by Monica Bejano

SIB träffade Monica Bejano som hjälper människor att flytta till Barcelona. Hon hjälper till med NIE, Seguridad social och empadronamiento t.ex. Företag kan få hjälp med att hitta kontor, lägenhet, uppstart och juridisk hjälp vid behov. Vi frågade lite frågor som hon var vänlig att svara på.

SIB: Du hjälper människor och företag att etablera sig i Barcelona, hur kom du på den idén och varför startade du en relocation firma?
Monica: Jag har jobbat många år i internationella företag och jag har alltid varit ”spanjorskan” på jobbet så jag har alltid hjälpt mina utländska kollegor med sånt de har behövt hjälp med. Jag har bott i Sverige så jag vet själv hur det är att vara utlänning och inte förstå språket.

SIB: Vad ska man tänka på när man flyttar till ett annat land?
Monica: Ur erfarenhet, det är viktigt att ta reda på tider och seder i det nya landet för att slippa gå flera gånger till samma ställe…försöka ha ett öppet sinne för att möta den nya kulturen och kunna njuta av den på bästa sätt.
SIB: Hur kommer det sig att du pratar lite svenska?
Monica: Jag har bott några år i Sverige och min man är svensk, vi har 2 barn som vi försöker prata svenska med och varje sommar åker vi till Småland.

SIB: Du hjälpte det svenska flretaget Effective Communication att etablera sig i Spanien, vilka fördelar gav det dem?
Monica: Det kan vara svårt för en människa att byta land, för ett företag är det mycket svårare. Med min hjälp förstog de bättre byrokratin här i Spanien, hittade ett bra kontor och kom igång snabbt med andra tjänster. Tid är pengar så det är viktigt att allt går smidigt.

SIB: Vad är skillnaden mellan hur svenskar och spanjorer gör affärer?
Monica: Det känns som att olikheterna håller på att försvinna mer och mer, tack vara internet med t.ex Facebook. Vi blir mer globaliserade men är det något jag gillar med det svenska företagsklimatet så är det att de anställda har mycket frihet i en platt organisation och får mycket hjälp i grupparbeten. I Spanien jobbar man mindre i grupp och hierarkin är väldigt tydlig. Allt måste gå via chefen och egna initiativ är inte lika välkomna. När man har sån tur att få lära känna olika kulturer kan man ju plocka russinen ur kakan och ta med sig det man tycker är bäst.
Vill du ha hjälp av Monica kan du använda detta formulär.

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ämne

Ditt meddelande

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *