torsdag , december 8 2022
Home / kvinnor / Josefin Ström – Barcelonas puls tog över

Josefin Ström – Barcelonas puls tog över

Berätta lite kort om DIG
När jag var yngre och bodde i Sverige tänkte jag alltid på att resa. Det blev bland annat en au pair resa till London och många turist- och språkresor till Spanien. Ända sedan jag var liten och semestrade i Alcudia på Mallorca, har jag haft en förkärlek till just Spanien. Efter att ha tröttnat på att vänta på semestermånaden utomlands varje år bestämde jag mig för att prova på att göra tvärtom; att bo i Spanien och semestra i Sverige!

Nu flera år senare har jag tänkt på det här med reslusten, för efter min flytt till Spanien känner jag inte alls lika stort behov av att resa iväg. Sedan 9 år tillbaka jobbar jag som säljare på en Flamenco Tablao mot olika hotell här i Barcelona, vilket jag trivs bra med.

Hur länge har du varit bosatt i Spanien?
Jag har bott här i 14 år och för 11 år sedan föddes min son Alexandro på Hospital del Mar i Barcelona.

Varför valde du just Barcelona?
Jag ville faktiskt till Madrid först på grund av att de bästa salsa-klubbarna finns där, Madridborna och storstadspulsen. Efter att jag tackat ja till ett 6 månaders jobbkontrakt på ett IT företag, där de första 3 månaderna var i Barcelona och resterande 3 var i Madrid, kände jag efter bara några veckor att Barcelona var en rätt trevlig stad. Jag hade också lärt känna en del vänner genom en 2 veckors språkkurs som jag skrivit in mig på, endast för att lära känna folk snabbt. Jag pratade med min chef och undrade om det gick bra att stanna i Barcelona, 6-månaderskontraktet blev tillslut 5 år.

Det var absolut inte kärlek vid första ögonkastet. Jag tyckte det var trist att skyltarna var på katalanska, att människorna inte var lika öppna som i Madrid och att det inte fanns mycket till uteliv.

Vad har varit svårast med att bo utomlandsflytten/integrationen i Spanien?
Dåliga arbetsvillkor. Mycket mer hierarki och hårdare arbetsklimat. Mycket oftare piska än morot. Och vad gäller barn; jag har haft tur som haft ett friskt barn och som i princip aldrig varit sjukt, för VAB finns inte. Här räknar man med att mor- och  farföräldrarna ställer upp. I Spanien har man endast 16 veckors mammaledighet. Jag hade tur för min syster Johanna kom hit och hjälpte mig med Alexandro tills han var 10 månader. (Sedan stannade hon kvar och bor numera utanför Barcelona med sin lilla 5 åriga dotter).

Hur ser dina framtidsplaner ut?
Vi stannar nog kvar i Barcelona. Både Alexandro och jag älskar denna stad, han har många vänner och trivs i skolan. Pensionssystemet i Spanien känns ju inte jättepålitligt men de har bättre livskvalitet här, pensionärerna är aktiva, de sitter och snicksnackar i parkerna, på uteserveringarna och stranden… Det är ju lättare att njuta om man slipper mörker, kyla & halkrisk…

Tre saker du saknar från Sverige? Tre saker du INTE saknar?
Mina älsklings vänner, alla årstider, speciellt snöig vinter & jul och svenskt arbetsklimat.
Som alla andra: mörkret, kylan och inte mycket utrymme för spontanitet.

Dina tre smultronställen i Barcelona?
Brunch på Picnic i Borne.  Ett glas vin med utsikt på hotell Grand Centrals rooftop bar. Och barhäng & dans på Ajoblanco på Calle Tuset.

Vad tycker du om nätverk som SIB?
Kände inte till det, verkar toppen och snygg hemsida dessutom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *