söndag , mars 3 2024
Home / kvinnor / Emma Kareliussen – Hårfin ambition

Emma Kareliussen – Hårfin ambition

Berätta lite kort om just DIG/Ditt företag
Efter att ha drivit en salong i Barcelona i tio år som var del av en kedja bestämde jag mig äntligen för att det var dags att flyga solo tidigare i år och då föddes WIT Salon&Barber.

När jag tog över salongen var det redan en barbershop och vi har bevarat mycket av original inredningen, så den har en vintage look. Teamet är internationellt och vi är tre svenska frisörer, en norsk/dansk tjej, en kille från Detroit, en kille från Sevilla och en tjej från Barcelona. Vår kundkrets är precis som oss, internationell och vi klipper alla åldrar. Vår filosofi är fokus på kunden och vi vill att alla ska känna sig välkomna och bekväma. Det är inte bara en salong dit du går för att bli snygg i håret utan vi älskar även att ge råd och tips på vad man kan göra i Barcelona, bästa shoppingen, var man går ut, eller vart man hittar de bästa tapas restaurangerna.

Iden till Barcelona Hair Academy har funnits i mitt bakhuvud under en längre tid. Jag har jobbat som frisör i över 20 år och har alltid brunnit för att vidareutbilda mig och utmana mig själv. Som salongsägare i Barcelona har jag ofta varit frustrerad över bristen på utbildning här och det extremt smala utbudet på kurser och utbildningar. Jag anser att som frisörer måste vi konstant hålla oss uppgraderade och aldrig sluta titta på vad andra gör. Modet är en bransch som är i konstant förändring och det är viktigt att inte stagnera. För att kunna inspirera kunderna måste vi också vara inspirerade. Utifrån min frustration kom idén att starta min egen skola.

Vi erbjuder en kurs på ett år för nybörjare och kortare kurser for att vidareutbilda frisörer. Vi arrangerar hela paket för frisörer som vill komma och lära sig av oss med boende och aktiviteter. Det enda dom behöver göra är att boka flygbiljett. Barcelona är en stad som lockar, med strand, bra shopping och bra nattliv.

Hur länge har du varit bosatt i Spanien?
Jag har bott här i snart tretton år. Det var kärlek vid första ögonkastet och jag har aldrig ångrat mitt något spontana beslut att flytta hit.

Varför valde du just Spanien/Barcelona?
Vägen till Barcelona har varit lite krokig, men till slut hittade jag rätt. Jag kommer ursprungligen från en liten by på 500 invånare som heter Svartå och kunde inte komma därifrån fort nog. Efter att jag slutat gymnasiet tog jag mitt pick och pack och flyttade till Stockholm. Efter några år där tröttnade jag på regn och rusk och sökte sol och värme. Jag letade upp en av de varmaste platserna på jorden och flyttade dit – Dubai.

Jag levde där i dryga två år. Det var en fantastisk upplevelse att bo och leva i Mellanöstern men efter en tid i stekhet öken längtade jag efter regn (tro det eller ej) och bestämde mig för att flytta till den regnigaste platsen på jorden (!?) – London. Jag saknade storstads puls, ville känna vinden piska mitt ansikte och utmana mig själv professionellt och för mig representerade London Europas mode metropol.

Jag insåg snabbt att London var ganska överreklamerat. Jag fann mig själv ganska fattig med blöta kalla fötter i trängsel på ”the tube” varje morgon, stångandes med deprimerade, stressade Londonbor som alla precis som jag, var tvungna att resa på detta ovärdiga sätt varje morgon och där den enda ljus punkten var den eventuella afterwork drinken på slutet av dagen då alla blir “shit faced” på dryga timmen, för dom får inte missa sista tuben hem igen for att upprepa samma procedur nästa dag…

Mitt i detta gråa, regniga rusket hörde jag talas om en plats som jag aldrig besökt…Barcelona…mmm.. det lockade. En stad som har strand, sol mest hela året, men utan Mellanösterns tryckande ökenhetta. Jag behövde inte mycket betänketid för att bestämma mig, så jag anmälde mig till en spanskakurs, packade min väska, hoppade på ett plan och landade i Barcelona en regnig dag i augusti…

Vad har varit svårast med att starta eget utomlands/flytten/integrationen i Spanien?
Eftersom jag redan varit immigrant i två länder tidigare, vet jag att det jobbigaste att gå igenom är byråkratin. Spanien är ganska komplicerat eftersom allting ändras konstant. Frågar du tre personer på samma instans exakt samma fråga så får du tre olika svar. Att driva företag är inte lätt, men jag har ju bara gjort det i Spanien, så jag har inget att jämföra med.

Hur ser framtidsplanerna ut för dig/ditt företag?
Framtidsplanerna är att växa. Jag vill ha Barcelonas bästa salong och Spaniens bästa skola! Vårt motto är att vi vill fylla planeten med professionella frisörer, erbjuda fantastisk service och ge världen bättre hår.

Hur tror du nätverk som SIB kan hjälpa svenskar som kommer till Barcelona?
Jag tror att nätverk som SIB är väldigt användbara. Det känns alltid tryggt att kunna få information och tips från andra svenskar: Det är många som har frågor och funderingar om allt möjligt. Jag tror att det är lika användbart för oss som varit här en längre tid som för dom som är nyinflyttade. Det enda som är konstant i Barcelona är att inget är konstant och det är just det som gör att vi älskar henne även när vi vill slita våra hår över sura ‘funçionarios’ eller när vi försöker installera bredband eller har blivit av med vår tredje iphone på mindre än en månad. Det enda som behövs är att gå ut på Barcelonas vackra gator, känna solen i ansiktet, ta en cafe con leche och aldrig, aldrig lägga telefonen på bordet eller ställa väskan på golvet 😉 Tack for mig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *