söndag , juni 16 2024
Home / kvinnor / Jessika Klingspor – idéspruta, entreprenör, coach… and the list goes on!

Jessika Klingspor – idéspruta, entreprenör, coach… and the list goes on!

Berätta lite kort om just DIG? 

Jag är en nordisk själ med kryddiga Medelhavsgener, född och uppvuxen i Sverige, men mitt spanska påbrå har gjort att jag hittat min balans i livet i Barcelona. Jag skulle beskriva mig själv som en passionerad och outtröttlig entprenörskvinna med den typiska attityden för entreprenörssjälar, nämligen den att vilja vara med och påverka framtiden! Jag har en medfödd talang att kunna skapa något från ingenting, att fånga den osynliga gasen, materialisera den till ord för att sedan göra den till handling och skapa en produkt, en upplevelse eller en känsla!

Jag kommer ursprungligen från hotell- och resebranschen, och bestämde mig därför att starta eget in en bransch där jag var känd och hade mycket kontakter. 2003 startade jag performancebarcelona.com, ett destination management company, dvs en incomingbyrå med fokus på inkommande företagsresor och events från Skandinavien till Barcelona. Det har varit en spännande resa under de 13 år som hunnit att passera sedan starten, och som innefattar både stora framgångar men även svåra motgångar. Just när jag stod inför expansion med bl a etablering i New York omkom min affärspartner hastigt…och bara 8 månader senare så ställdes diagnosen att jag hade cancer som ledde till att jag fick dra hårt i handbromsen. Trots detta har jag lyckats hålla min verksamhet flytande under de tuffa perioderna, och idag är bolaget nishat som ”boutique dmc”, dvs högkvalitativa program specialiserat på grupper om hög volym samt luxury events, kvalitet framför kvantitet. Jag håller mig till Barcelona då staden med region har ett playground som räcker långt och blir över, men ska tilläggas att jag snart kommer att lansera Ibiza som destination! För mig handlar det om en lifestyle där destinationerna är dom jag lever och verkar i, där jag skaffat mig både livs- och kunskapskompetens, och som jag brinner för! Plus att jag följer aldrig strömmen! Så fort du kopplar passion till något du vill utföra blir resultatet oftast en succe!

2010 startade jag mitt andra bolag, themurolab.com, ett konst- och dekorationskoncept med ny innovativ formula där vi vill demokratisera konsten! Hur då, tänker du?

Vi jobbar med ett team konstnärer här i vår atelier i Barcelona som alla målar under vårt varumärke istället för att sätta dit sin egen signatur. Moderna originalmålningar i större format där vi helt enkelt ville sätta det estetiska värdet i fokus istället för att det ska finnas spekulation vad gäller det ekonomiska värdet i en förlängning. Vi ville fylla gappet mellan signerad konst och tryckta massupplagor från IKEA, Habitat etc. Att bara genom att ta bort en liten detalj som en signatur på så vis transformera konst till dekoration! Och därmed kunna erbjuda verk till tillgängliga priser!

muro_homestyling_privatehomeinswitzerland

Vi har inriktat oss främst på inredningsbyråer där dekoratörer och arktitekter som jobbar med större projekt har hittat en genialisk partner i oss! Våra konstnärer målar inte bara från sitt eget uttryckssätt utan följer även dekoratörens tydliga önskemål då vi t ex ska ta fram en linje av tavlor som ska följa en färgskala för att fylla ett hotell! Men vi säljer även tavlor på nätet från vår befintliga Muro Collection online, men bor man i Barcelona så kan man få komma och besöka vår atelier och välja ut sin ”muro” på plats. Vi har även ett showroom i Stockholm på studiostpaul.se på Sankt Paulsgatan på Söder. Vår största kundkrets hittills är de moderna svenskarna som klickar hem sina ”muros” direkt online efter att ha sett dom figurera i reportage för Sköna Hem, Allt i Hemmet mm.

I år utbildade jag mig till Business Coach via Skandinaviska Ledarhögskolan under ledning av gurun och professorn Lars-Eric Unesthål! Min stora passion är resor och möten mellan människor, men då stora events knappast tillåter dig att komma människor nära på ett personligare plan ville jag lägga till ytterligare en dimension i mitt arbete. Coaching handlar mer om den inre resan, från insikt till handling, där jag får ta del av en annan människas process vilket är utvecklande även för min egen process. Jag coachar 2-3 klienter i affärsutveckling och personlig utveckling parallellt med mina övriga verksamheter, och bidrar på så vis till att låsa upp människors maximala potential vilket är oerhört givande även för mig.

Jag har varit medlem i Svensk-Spanska Handelskammaren i Barcelona i snart 14 år, och i snart fem år har jag varit en aktiv medlem i styrelsen! För mig känns det viktigt att kunna vara med och påverka och utveckla framtiden för de svenska entreprenörerna i Barcelona. I höst så antog jag en ny utmaning att som ansvarig för SWEA Professional Barcelona skapa en ny plattform för svensktalande kvinnor med fokus på karriär och yrkesliv! Vi vill erbjuda en mötesplats som genom öppenhet, empati och drivkraft kan trigga nyfikenhet och kreativitet! Vi träffas var sjätte vecka på Cafe Beriestain mitt i stan, vi hade ett fantastiskt lyckat premiärmingel i september med enorm uppslutning av intressanta kvinnor! Nu är det dags för mingel igen och denna gången har vi serieentreprenören och författaren, Anna Benson, på plats som ska föreläsa för oss om drömmar, och om att våga och vinna! Alla svensktalande kvinnor i Barcelona borde vara med i SWEA Professional Barcelona! Tillsammans är vi starka! Empowered women empower women!

Hur länge har du varit bosatt i Spanien

Jag flyttade hit 2001, så för snart 16 år sedan!

Varför valde du just Spanien/Barcelona?

Jag besökte staden första gången 1999 då jag kom hit med kunder för att gå på Formula 1 Grand Prix samt Champions League-final . Jag blev störtförälskad i staden! Varje vår så upprepade sig dessa kundbesök till Formula 1, och efter det tredje besöket så bestämde jag mig på planet hem att jag skulle flytta till Barcelona! En månad senare landade jag på Barcelonas flygplats med två resväskor och ett oskrivet ark i handen. A clean shot! Ett av de bästa besluten jag tagit i mitt liv! Det är något med den här platsen, med männskorna och kulturen, med glädjen och vänligheten i luften, något som ständigt kittlar alla sinnen! Och så klimatet såklart.

Vad har varit svårast med att starta eget utomlands/flytten/integrationen i Spanien?

Den första kontakten som anställd på spanskt bolag var en kulturchock. Det påskyndade i många avseenden mitt beslut om att starta eget. Jag har alltid vetat att jag kommer att bli min egen men hade inte bestämt mig för platsen då mitt liv handlade om att resa. Det svåraste i begynnelsen för mig var känslan av att känna mig utlämnad att lita på folk som jag inte kände så väl då jag inte var fullt bevandrad med det spanska språket, spanska kontakter och lagarna i landet. Jag gick på ett par rejäla nitar och litade på fel personer vilket gjorde att jag vis av erfarenheten tog nya beslut och lärde mig en del på kuppen. Jag har skaffat mig ett ganska hårt skinn på näsan sedan dess, samt en bra advokat som gör att jag vet att jag följer de spanska lagarna, som ändras ganska ofta, till punkt och pricka. En annan sak jag tänkt mycket på är att när jag flyttade hit så fanns vare sig facebook eller smartphones, och man kunde inte vara online på samma sätt som idag vilket gjorde att jag kunde känna mig oerhört ensam. Det var dyrt att skicka sms och prata i telefon, man skrev till varandra via hotmail, det fanns ingen konstant direktkontakt som man har idag. Men jag klamrade mig fast med övertygelsen om att allting som tar sin tid är värt det om man vill det tillräckligt mycket, och jag ville verkligen stanna i Barcelona och skapa mig ett liv här. Tack och lov för den uthålligheten, säger jag bara!

Hur ser framtidsplanerna ut för dig & dina projekt?

Det är spännande tider! Samtliga av mina verksamheter är i utvecklingsfaser och det händer mycket på alla plan!

Jag har precis tackat ja till att bli avsändare för en ny bok, en matguide, vilket känns superkul och spännande! Det är succén, Eat Sweden, som nu vill att jag ska skapa matguiden för Spaniens smartaste livsnjutare, Eat España! Jag kommer givetvis börja med Barcelona! Boken inriktar sig till människor som vill bli bortskämda på bra restauranger, en guide full av pärlor och oaser som förgyller livet samtidigt som du som innehavare av guiden gör en riktigt bra affär! Mer om detta snart!

Samtidigt håller jag just nu på att sätta en struktur för en ny verksamhet inom fastighetsbranschen där jag precis landat ett stort projekt. Det kommer att handla om att jag erbjuder större investeringsobjekt, som inte alla ligger ute på den officiella marknaden, till en målgrupp som vill göra större investeringar inom real estate. Det händer mycket intressant inom real estate i Barcelona, Costa Brava och Baleares, och där vill jag såklart ha ett finger med i spelet. Inom kort så kommer jag gå ut officiellt med detta projekt.

Tre saker du saknar från Sverige. Tre saker du INTE saknar.

Jag kan sakna den friska krispiga luften en härlig höstdag, jag kan sakna det magiska nordiska ljuset under sommarnätterna ute i skärgården, och så saknar jag givetvis mina vänner och familj som är i Sverige. (maten behöver jag inte sakna då jag har restaurangen Pappa Sven runt hörnet där jag kan få allt precis så som min mormor brukade laga till det!

Jag saknar inte vädret, jag saknar inte mörkret, jag saknar inte Systembolaget!

Vad tycker du om nätverk som SIB?

Jag tycker det är fantastiskt bra! Och extra viktigt i dessa tider då fler och fler communities av olika slag skapas online som gör att människor lättare får tag i människor, tjänster, produkter eller vad det nu är de är ute efter! Idag räcker det inte att bara vara med i en plattform, den ena utesluter inte den andra, så min ambition som ansvarig för SWEA Professional Barcelona och styrelsemedlem i Handelskammaren, är att skapa synergier mellan de olika plattformarna. Jag tror på att bygga broar och göra saker tillsammans, att kunna erbjuda en bredd som tillfredsställer en ännu större massa, alternativt smalare utvalda grupper med nisch!

jessklingspor2

Om du vill kontakta Jessika hittar du henne här linkedin.com/in/jessikaklingspor 

 

2 comments

  1. English or Spanish version?

    • Hola, I’m afraid we only have our site in Swedish, so the best I can suggest at this time is to do an online translation. Worth it though, it’s a great article!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *