söndag , juni 16 2024
Home / Boende / Möt inspirerande Maria Larsson – grundare av Bjurfors Barcelona

Möt inspirerande Maria Larsson – grundare av Bjurfors Barcelona

Mitt namn är Maria Larsson, jag är från Norrköping, utbildad civilekonom och 36 år gammal. Min familj består av min man Frederick som också är svensk och våra barn Henriette och Diderick som är 5 respektive 2 år gamla. Vi bor i ett hus i Sant Andreu de Llavaneres, barnen går på internationell skola i Montgat och vi har våra kontor mitt i stan. Så jag kan med gott samvete gå i god för Barcelonas fina infrastruktur, det är en stor skillnad mot exempelvis Göteborg där vi bodde tidigare där logistiken med bil inte alls är lika enkel som här. I Barcelona finns otaliga garage, fina motorvägar och rälsar omger staden så det är enkelt att röra sig inom regionen med såväl bil som buss och tåg.

Jag kom hit till Barcelona år 2012 då jag var mammaledig och min man utökade sitt arbete med spanska charkproducenter i Girona. Jag hade redan fått smak på livet som utlandssvensk då jag gjorde en del av mina studier i Zürich. Även i välorganiserade Schweiz såg jag möjligheter i karriären att kombinera en ny miljö och kultur med svenska erfarenheter och kunskaper och på såvis kunna effektivisera och utveckla befintliga tjänster. Så jag applåderade förändringen i min och min mans liv med en utlandsflytt till Barcelona och började söka efter vad jag skulle kunna ägna mig åt här nere.

Innan min mammaledighet hade jag arbetat på Handelsbanken och där bland annat med utlåning till spanska fastigheter så jag visste litegrann om bostadsmarknaden här nere, det tillsammans med vårt eget husköp i Sant Andreu de Llavaneres, gjorde mig nyfiken på om inte fastighetsbranschen kunde vara något där jag kunde ha en fördel av tidigare kunskaper inom finans i kombination med min nyvunna kunskap om Barcelona.

Jag började att arbeta på en mäklarbyrå här nere, med flott kontor, fina broschyrer och ett starkt varumärke. Jag skulle ansvara för att marknadsföra byråns bostäder i de nordiska länderna och således även ta hand de nordiska kunderna när de kom ner hit för visningar. Jag minns när min första kund var i antågande, vi hade talats vid mycket per telefon och mail och jag var så redo att göra min första försäljning. Men, jag förberedde inte besöket mer än att avisera min spanska kollega om vilka hus vi ville titta på och datum och tid för detta. Min spanska kollega var ansvarig för bostäderna och jag skulle fungera som översättare åt min svenska kund och såklart som införsäljare av området i sig sett från ett svenskt perspektiv.

Dagen kom och jag och mina kunder klev in i min kollegas bil. Allt som kunde gå fel den här dagen gjorde just det, allt från att min kollegas bil fick bensinstopp, ett av husen vi skulle titta på hittade inte min kollega, vi irrade runt ett tag men gav sedan upp. Husen vi tittade på var större gårdar men i inget av fallen visste min kollega var några eventuella tomtgränser kunde tänkas gå. Magplask på första visningen! Lärdomen var hård men nyttig; när två olika kulturer möts ska man inte ta något förgivet, det outtalade skall alltid uttalas. Ja, en svensk kund vill veta de exakta tomtgränserna, den exakta fastighetsskatten, hur vattensystemet fungerar etc för alla hus som han eller hon besöker, oavsett om intresset för köp finns eller inte. En spansk kund behöver nödvändigtvis inte dessa uppgifter förrän han eller hon verkligen har fastnat för en bostad, då kan vi gräva mer på djupet. Inget är rätt eller fel, det som är det mest naturliga i världen i en kultur är motsatsen i en annan. I ärlighetens namn tycker jag inte att kollegan på min byrå bara hade otur med kulturkrocken, bakom den fina fasaden, de vackra broschyrerna dolde sig ett många gånger mycket slarvigt arbete, men det var tydligt för mig att mitt arbete och min möjlighet skulle bli att vara bryggan mellan kulturerna och öppna upp informationen i ett fastighetsköp med transparens för båda parter som största mål.

Jag hoppade av den fina byrån och startade min egen verksamhet, fastighetsmäkleri med fokus på utländska köpare och i synnerhet svenska köpare. År 2013 ville Bjurfors fastighetsmäkleri i Sverige entra den spanska marknaden. Jag anslöt mig då till deras varumärke och driver fortsatt idag Bjurfors i Katalonien. Vi fortsätter att växa och jag har idag 6 medarbetare hos mig på kontoret. Vår transparenta arbetsmodell har visat sig fungera mycket bra på även andra nationaliteter än svenskar så vi har precis startat att bredda vår aktiva marknadsföring mot de tysktalande länderna. Andelen spanska köpare växar också som även de uppskattar vår affärsmodell.

Det mest utmanande under mina företagare-år i Barcelona har varit att lägga band på frustrationen när saker inte flyter på som de borde göra. I början när jag kom hit använde jag mycket energi på att ondgöra mig över ineffektivitet, oförmåga till problemlösning etc. Jag har under åren lärt mig att nästan uppskatta detsamma som skapade så mycket stress i början. Tack vare att jag kommer från en kultur där vi redan från skolan lär oss om kreativ problemlösning, grupparbeten, samarbeten etc har jag kunnat applicera det här på den spanska bostadsmarknaden och på så vis kunnat konkurrera trots att jag från början hade bristfälliga språkkunskaper och inget lokalt nätverk.

På köpet fick jag också den spanska kulturen med de starka personliga mötena som i Sverige avhandlas med ett snabbt email men som här faktiskt genererar verkliga möten med intressanta människor där det inte sällan blir meraffärer därför att man faktiskt tog sig tiden och satte sig ner och pratade med varandra istället för det korta email svaret. De många personliga mötena som är min vardag både ger och tar energi såklart, men i det stora hela så är min erfarenhet att affärsklimatet är mycket varmare i Barcelona kontra i Sverige, effektiviteten stryker på foten men jag har kommit fram till att stressen många gånger blir mindre efter ett personligt möte med någon där ett problem skall avhandlas än med en elektronisk diskussion över nätet, så effektivt nej! Men humant ja!

Jag fick en fråga om jag skulle rekommendera en vän att flytta ner till Barcelona. Det är för mig ett mycket lätt svar: JA såklart! Livet här rent privat är enkelt att sälja in, det gör jag ju varje dag på jobbet. Vår fantastiska region med allt inom räckhåll vare sig du vill stå på skidor, gå på vingård eller leva strandliv, allt det i kombination med den meteropoliska storstaden är förståligt oslagbart. Men, även ur ett business perspektiv skulle jag rekommendera en flytt. Det finns många branscher här nere som inte är lika mogna som i Sverige. Jag ser allt från byggföretagens arbetsmetoder, blomsteraffärerna och trädgårdshandlarnas utbud till våra chiringuitos i Llavaneres menyer. Det finns plats för utveckling!

Mina tre tips som jag vill skicka med till dig som funderar på att förverkliga din business dröm i Barcelona är

  • Skaffa dig ett nätverk med den bästa yrkespersonen inom varje kategori. För mig betyder det exempelvis: advokat, arkitekt, revisor. Nyckelpersoner i mina försäljningar som jag har ett starkt samarbete med och mycket högt förtroende fö. Inom varje bransch finns det där nätverket som kommer att få dig att kunna hålla din kvalitet på din produkt eller tjänst jämn.
  • Tro på din grundidé även om den är okonventionell ur en spansk synvinkel. Kanske är det just tack vare det okonventionella som du kommer att lyckas!
  • Enjoy! Det kommer att vara motigt, frustrerande, tyngre administrativt än vad du med dina svenska ögon kunde föreställa dig från början, MEN det kommer vara otroligt roligt, för du kommer att ha medvind också och då kommer du att kunna se frukten av dina ansträngningar. NJUT och FIRA när det går bra!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *