måndag , maj 20 2024
Home / kvinnor / Neus Tuells Jansson – coach, skribent, frilans & bloggare = entreprenör!

Neus Tuells Jansson – coach, skribent, frilans & bloggare = entreprenör!

Berätta lite kort om just DIG/Ditt projekt?

Jag är en halvsvensk själ, född på Ibiza, bor i Barcelona, gift och mamma till 2 barn och jobbar som marketing- och kommunikationskonsult, eller coach som man säger nuförtiden. Jag har arbetat för ett antal internationella företag och förra året kände jag att jag var trött på att alltid göra samma saker på samma sätt. När man jobbar på ett stort företag kan man inte arbeta snabbt och det finns inte mycket utrymme för ens egen kreativitet. Då bestämde jag mig för att jag ville göra någonting själv och driva eget företag, men visste inte vad jag ville och kunde göra. Jag började att forska lite om allt nytt och började skriva min egen blogg Aprender&Emprender, en plats där jag kunde skriva om vad jag lärde mig varje dag och intervjuade också andra entreprenörer som kunde berätta mer om sina projekt och samtidigt kunde jag själv bli inspirerad.

Så helt enkelt blev min blogg mitt projekt och nu mitt företag. Numera jobbar jag som marknads- och kommunikationskonsult och hjälper andra entreprenörer att utveckla sina företag på den spanska marknaden med fokus på innehållsmarketing och sociala medier.

Det som är roligt med att jobba för små företag är att man jobbar som manager, säljare, skribent eller arrangerar ett event samtidigt.

Sen några månader tillbaka har jag också skapat en ny workshop som heter “I have to speak” som ett nytt och roligare sätt för entreprenörer att bli fantastiska talare. För utlandsentreprenörer som jobbar och har eget företag här i Barcelona är den användbar för den hjälper dem att känna sig trygga när de måste prata och presentera på spanska.

Hur länge har du varit bosatt i Spanien?

Jag är faktisk uppvuxen här i Barcelona fast jag bodde några år i Madrid pga jobb och kärlek (min man är ”madrileño”). Madrid är en underbar stad, särskilt för ungdomar, men inte för att bo där med familj tycker jag.

Vad har varit svårast med att starta eget i Spanien? Känner du att ‘din svenskhet’ ger dig ett annat perspektiv på tillvaron/spanska systemet än synen folk runt omkring dig har?

Spanien är inte ett ’entrepreneur friendly country’ även om kring 90% av bolagen är pymes (Pequeña y Mediana Empresa/Small and Medium Enterprise). Att starta upp något i här är ibland en riktig utmaning med mycket byråkrati och höga kostnader. Därför stöder jag en kampanj skapad via Change.org som vill minska egenföretags-avgift till en rimlig modell baserad på omsättningen.

Att starta eget och göra succé är två olika saker. Det handlar inte bara om att lyckas med spansk byråkrati. Det handlar också om att förstå spansk kultur, spanska kunder och spanska konsumenter. Min svenskhet och min erfarenhet har gett mig ett internationellt perspektiv, som hjälper mig att minska klyftan mellan en utlands-entreprenörs vilja och spanska marknadsbehov.

Hur ser framtidsplanerna ut för dig/ditt projekt?

Tack vare min blogg har jag förstått att jag inte behöver vara bara t.ex. konsult utan att man kan välja och ha olika yrken samtidigt. Jag vill utveckla min sida aprenderyemprender.es och fortsätta jobba som coach. Samtidigt skriver jag min första bok och jobbar med en annan affärsidé, som jag hoppas jag kan berätta mer för er inom kort.

Så jag kan säga att jag är coach, skribent, frilans och bloggare.

Tre saker du saknar från Sverige. Tre saker du INTE saknar.

Jag saknar Stockholm, tryggheten och Dumle kola.

Saknar inte – bara 2: Systembolaget och surströmming. Vädret är inte en sak jag skulle klaga över: jag älskar att åka skridskor på Norrviken i Sollentuna och tycker det är mysigt och vackert med snön.

Vad tycker du om nätverk som SIB?

Jag tycker SIB är ett utmärkt initiativ och användbart för alla svenskar som vill flytta till Barcelona. Där finns all information som man behöver veta innan man flyttar ner och tips och råd för att njuta av den här fan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *