söndag , juni 16 2024
Home / kvinnor / Agnetha Hesselius – Spanien-Svenska sen 24 år – tar ordet i SWEA Barcelona!

Agnetha Hesselius – Spanien-Svenska sen 24 år – tar ordet i SWEA Barcelona!

Berätta lite kort om DIG;

Jag heter Agnetha Hesselius och är ordförande för SWEA Barcelona sedan ett år tillbaka. SWEA är en ideell vänskapsförening för svensktalande kvinnor i världen, ett kontaktskapande, socialt och stöttande nätverk. Genom att samla Sweor kring vårt genemsamma språk, vårt svenska ursprung och kulturarv blir SWEA både en träffpunkt och ett skyddsnät med länkar över hela världen. I Barcelona är vi ca 70 medlemmar i åldrarna 23-80 år. Inom SWEA Barcelona finns intresse-grupperna SWEA Art och SWEA Professional som startades i september 2016. En plattform som inriktar sig till kvinnor med fokus på yrkesliv, karriär och personlig utveckling, med Swean Jessika Klingspor som ansvarig. Var 6:e vecka hålls GO PRO-mingel. Håll utkik efter datum på Facebook; SWEA Professional Barcelona och på vår hemsida; barcelona.swea.org

Tidigare har jag arbetat inom hotell- och restaurangbranchen på chefsnivå i många år, både som anställd och som egen företagare.

Hur länge har du varit bosatt i Spanien?

Sammanlagt har jag bott 24 år i Spanien. Som 7-åring flyttade jag med familjen till Marbella och gick första klass i Svenska Skolan i Fuengirola. Sedan dröjde det till 1994 då jag flyttade till Palma de Mallorca med min fd man och mina 2 barn. Sedan 2001 bor vi här i Barcelona.

Varför valde du just Barcelona?

Kärleken tog mig hit. Jag pendlade mellan Palma och Barcelona under några månader pga arbetet. Blev kär i staden och träffade mitt livs kärlek Miguel. Mallorca är en underbar ö, men en ö är en ö, och jag föredrar storstäder. Jag tänkte att för mina barn har Barcelona så mycket mer att erbjuda med tanke på studier och nöjen.

Vad har varit svårast med att bo utomlands; flytten/integrationen i Spanien?

Har alltid känt mig som hemma här i Spanien. Men de första 2 åren på Mallorca var tuffa, det var innan Sverige gick med i EU. Vi stötte på både byråkratiska och juridiska problem när vi köpte en rörelse. Vi blev dåligt rådgivna och begick alla tänkbara misstag.

Hur ser mina framtidsplaner ut?

Den 11 februari har vi årsmöte i SWEA Barcelona, och min önskan är att bli vald till ordförande ett år till. SWEA gör mig gott, jag har så kul att jag gärna delar med mig av min tid och mitt engagemang.

Att delta i styrelse- och kommittéarbete är lärorikt och meriterande för CVn. Just nu söker vi efter tjejer som vill delta i kommunikationsgruppen tillsammans med Neus Tuells Jansson som är ansvarig. Erfarenhet av arbete med hemsidor i WordPress är ett måste. Maila till [email protected] om ni är intresserade.

Programgruppen arbetar på ett spännande aktivitetsprogram som ska passa alla. Månadsluncher, middagar, föreläsningar och svenska traditioner som Valborg, Sveriges Nationaldag och jullunch bl a. Nyhet för året är “After All”, spelar ingen roll vad du har haft för dig under dagen kom och ta nåt att dricka tillsammans med oss den första fredagen i månaden. Mer info på hemsidan.

Vi hoppas få många nya medlemmar under 2017, fler SWEA-systrar. Alla svensktalande tjejer över 18 år som bor eller studerar i Katalonien är hjärtligt välkomna. Om du har frågor och vill kontakta oss skriv till: [email protected] eller kontakta oss via Facebook.

Tre saker du saknar från Sverige?

Förutom familjen och vännerna saknar jag salt lakrits och sommarkvällar.

Tre saker du inte saknar?

Jag saknar inte kylan och mörkret, Jante-Luther-ågren och kalvsylta.

Dina tre smultronställen i Barcelona?

Solsängen på stranden i Castelldefels, restaurangerna Bangkok Café och Oaxaca.

Hur har SIB hjälpt dig?

Jag har funnit en hel del intressant information även för mig som bott här länge. Detta är ovärdeligt för de nyinflyttade som inte behärskar språket. Hade önskat att något liknande hade funnits när jag flyttade ner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *