söndag , juni 16 2024
Home / Arkiv / Barcelona – En Nyårsstad att räkna med!

Barcelona – En Nyårsstad att räkna med!

Barcelona som stad har inte varit lika känt för sitt nyårsfirande som tex New York med Times square, London med Big Ben och Paris med Champs Élysées.

2013 organiserades för första gången Barcelonas egna officiella Nyårsfirande vid Montjuics magiska fontän. Eventet äger rum 21.30-00.30 och bjuder på musik och fest. På tolvlaget sätter det maffiga fyrverkeriet igång och förra året var det ca 70 000 personer som samlades här för att fira och välkomna det nya året.

Varje år samlas även mellan 50-60 000 personer på Placa Catalunya och Las Ramblas och festar tillsammans innan de partajar vidare på någon utav Barcelonas alla barer. För de som vill ta det ilte lugnare kommer även Torre Agbar att lysa upp nyårsnatten på 12 slaget med en spektakulär ljusshow.

Många som bor i Barcelona väljer att se 12slaget på Tv med vänner och familj efter en familjemiddag hemma. Andra partylystna går ner till stranden. Barer och uteställen fylls på under kvällens gång och vid två tiden är det mycket folk ute.
De flesta restauranger, uteställen och klubbar erbjuder speciella Nyårsmenyer, till ganska saftiga priser på men dessa måste man boka biljetter till innan och förbetala.

12 st Vindruor
Traditionen med att äta 12 vindruvor vid midnatt sägs härstamma från slutet av 1800 talets Madrid, när en grupp människor beslöt sig för att förlöjliga de rika som åt vindruor med sin Nyårsmiddag. Händelsen fick mycket uppmärksamhet och blev senare tradition. År 1909 när vindruvsodlare på grund av överproduktion av vindruvor det året beslöt att popularisera traditionen över hela landet blev det ett årligt event. Klarar du att äta 12 druvor , en i sekunden, för varje klockslag utan att sätta i halsen kommer det nya året (enligt sägnen) att bli ett lyckat år!

Röda underkläder och Guld i glaset
Två andra traditioner i Spanien är att du på nyårsnatten har på dig röda underkläder samt skålar med guld i glaset, som t.ex en guldring eller något annat bling bling.  Båda dessa traditionerna sägs bringa lycka inför det kommande året, jag vet inte hur ni känner men det kan ju inte skada att prova…så nästa stop blir nog HM´s underklädes avdelning… I vilket fall som helst det finns ju alltid andra tillfällen då de kan komma till användning!

GOTT NYTT ÅR från oss på SIB

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *