onsdag , april 17 2024
Home / Svenskar i Barcelona / Utlandssvensken Carl Johansson snackar öl och saknar godis!

Utlandssvensken Carl Johansson snackar öl och saknar godis!

Berätta lite kort om just Dig och Ditt företag?

Jag heter Carl Johansson och är 100% utlandssvensk.

Jag har varit kompis med min nuvarande affärskompanjon Joan Estadella sedan vi började på universitetet vid slutet av nittiotalet. Vi har en verksamhet tillsammans, COWOWO, där vi gör webbsidor och ger all typ av teknisk support till små och medelstora företag. Namnet kommer från “The Coworking Workers”. Vi erbjuder också hyra av arbetsplatser i vårt kontor, coworking som det heter nuförtiden.

Efter några år så har vi lyckats att ha en verksamhet som fungerar utan problem, så vi började ha lust att starta något nytt. Vi hyrde lokalen bredvid för att expandera vår verksamhet, men till slut fick vi en bättre idé: att öppna en “craft beer shop”, alltså en ölaffär, eftersom att vi ansåg att det fattades en ölaffär i vår stadsdel av Barcelona (Born). Det blev La Beata – Craft Beer Shop, där vi säljer “craft beer” från hela världen, men specialiserar oss naturligtvis på produkter från lokala bryggerier.

Hur länge har du varit bosatt i Spanien?

Jag är född på Mallorca, så det handlar om hela livet. Mina föräldrar och t.o.m. farföräldrar var bosatta där sedan sextio-, sjuttiotalet. På Mallorca gick jag några år på Skandinaviska Skolan.

Hur hamnade du i Barcelona?

Efter att ha bott på Mallorca tills jag var drygt åtta år gammal så flyttade min far verksamheten till Barcelona-trakten i mitten på åttiotalet. Här gick jag på BFIS, en amerikansk skola. Sedan blev det kemisudier på UAB universitetet. Har aldrig jobbat som kemist eftersom jag började med programmering och jag tyckte att det var en bra sysselsättning. Sedan började jag att lära mig web-programmering som hobby. Så småningom så blev det ett bolag av den hobbyn.

Det verkar finnas ett mönster i det där med att göra business med saker som man har interesse för. Det brukar inte gå helt fel. Bara man tycker om det man gör och lägger in såklart alla timmar man kan.

Vad har varit svårast med att starta eget utomlands/flytten/integrationen i Spanien?

Jag har bott i Spanien hela mitt liv men man är alltid en “guiri” vad man en gör. Det är lite svårt att komma undan det när man ser så svensk ut. För min del är det också lite svårt att anpassa mig i Sverige, eftersom man är lite för “latinskt” för att vara en “vanlig” Svensson.

Hur ser framtidsplanerna ut för ditt företag?

Idéen är att växa sakta men säkert och bli en referens inom ölförsäljning i Barcelona, speciellt inom vår stadsdel. Sedan så sysslar vi också med egen bryggning av öl. Vi har bara precis börjat med detta men har redan kommit fram med vissa öl som är drickbara! (SIB kan bekräfta att de är mycket drickbara!)

Vår plan på medellång sikt är att börja att brygga våra egna öltyper för försäljning. Förrutom det så skulle det inte heller vara helt tokigt att öppna vår egen ölbar.

Tre saker du saknar från Sverige: 

Eftersom jag har aldrig varit bofast i Sverige så är det en svår fråga att besvara. Det jag längtar efter mest måste nog vara svenskt godis, det kan man aldrig har för mycket av!

Tre saker du INTE saknar:

Saker som jag inte saknar från Sverige är nog bara en enda sak, med många olika namn: kylan, mörkret, vintern…

Vad tycker du om nätverk som SIB?

Min familj var inblandad i Skandinaviska Klubben i Barcelona under åttio- och nittiotalet. Sedan dess har jag inte varit med om det som sker runtomkring svenska kolonin i Barcelona.

Jag var inte medvetem om SIB-nätverket, men nu har jag “likat” facebook sidan så att jag kan få reda på vad som är på gång i Barcelona.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *