fredag , mars 29 2024
Home / Business / Jennie Dahlgren – Lär barn hacka

Jennie Dahlgren – Lär barn hacka

Hej Jennie!
Berätta lite kort om dig och ditt företag?
Hej! Jag är 29 år (30 om en månad!) utbildad lärare för grundskolan upp till 6an och för förskolan. Jag har alltid varit intresserade av teknologi och anser att skolan, på de flesta ställen, ligger låååååångt efter att utbilda elever i och med hjälp av teknologi. Därför började jag för ca 2,5 år sedan att arbeta med programmering på mina mattelektioner i årskurs 1 och 2 på den skola i Göteborg där jag arbetade då. Mycket uppskattat bland elever och föräldrar! Detta ledde tillslut fram till att jag startade ett initiativ, tillsammans med min sambo Linus, som vi kallar Kids Hack Club. Vi har precis satt igång och grundtanken är få mer barn insatta, intresserade och medvetna om vad de kan skapa med hjälp av programmering och teknologi i allmänhet.

Hur länge har du varit bosatt i Barcelona?
Vi lämnade Sverige med det mesta av våra saker 5 januari. Vi spenderade första månaden här i Barcelona boendes hos några vänner och gick på lägenhetsvisningar i flera olika områden för att få en känsla av var vi ville bo. I februari fick Linus ett jobberbjudande för tre månader på Filippinerna så vi åkte dit. I början av juni var vi tillbaks här och signade vårt lägenhetskontrakt och började renovera.

Hur hamnade du i Barcelona?
Vi har varit här i Barcelona många gånger under de senaste tre åren och blivit mer och mer kära i staden. Vi uppskattar kulturen, människorna, maten, närheten till både hav och berg och självklart vädret. Vi har länge pratat om att flytta från Sverige och när tanken slog oss att det är ganska så lätt att faktiskt flytta, speciellt inom EU, var det ganska självklart för oss att välja Barcelona.

Vad har varit svårast med att starta eget utomlands//integrationen i Spanien?
Det svåraste hittills har varit språket då ingen av oss pratade ett ord spanska innan vi kom hit. Nu kan jag förstå det mesta och göra mig något sånär förstådd även om jag låter som en ”invandrare”.
Just när det handlar om att komma igång med Kids Hack Club så är nog det bristande kontaktnätet det svåraste. Men där är ju du och SIB en mycket bra hjälp!

Vilken del av företagandet tycker du är roligast?
Det roligaste är att skapa något eget, något man tror på och sen få andra att tro på det också. Det känns som man gör något på riktigt.

Hur ser framtidsplanerna ut för dig/ditt företag?
I början av nästa år ska vi starta igång kurser för barn i programmering och digitalt skapande. Det kommer vara utformat som efter-skolan program och hållas på vardagar i olika grupper.
Just nu jobbar vi med att få till hemsidan och få folk att veta om att vi finns.
Längre fram vill vi skapa ett digitalt innehåll på hemisdan, som en bank med aktiviteter, instruktioner och färdiga lektionsplaneringar så att fler kan ta del av våra tankar. Jag vet många lärare som skulle vilja ha konkreta tips och råd på hur de kan starta med detta.
Jag skulle även vilja starta upp ‘klubbar’ på fler ställen och hålla föreläsningar/workshops för lärare kring detta. Det finns massor att göra!

Vad tycker du om nätverk som SIB?
Som sagt så får man mycket bra hjälp genom SIB. Både konkreta råd på hur man göra för att skaffa nie, lägenhet osv men även hjälp med att komma i kontakt med människor som kan hjälpa en osv.

Har du något tips till andra som vill starta eget och flytta utomlands?
Bara gör det! Vad finns det egentligen att förlora? Vi är så lyckligt lottade att vi har den där lilla röda boken kallad ett svenskt pass. Då är det på något sätt vår skyldighet att kasta oss ut i världen och ta oss an nya utmaningar. Och det är precis det det är, utmaningar. Det är inte bara en dans på rosor det måste man vara beredd på. Men brinner man för något finns det absolut inget att tveka på. Så mina tips är:
– gör det
– var beredd på att jobba hårt
– nätverka och ta hjälp av kontakter som tex SIB

Tack Jennie! Det var väldigt inspirerande!

Mer info om Kids Hack Club hittar du här

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *