fredag , september 29 2023
Home / kvinnor / Bakom varje framgångsrik man… Pappa Svens Nina om hur Pappa Sven blev till!
pappa-sven-nina-olsson-lussekatter-snaps-julbord

Bakom varje framgångsrik man… Pappa Svens Nina om hur Pappa Sven blev till!

Berätta lite kort om just DIG/Ditt företag/dina projekt? 

Är från Karlskrona och har en pappa och en restaurang som heter Sven.

Karlskrona var lite litet och efter lite runtflackande i landet så hamnade jag som ung hungrig kock i Göteborg där jag blev kvar i ca 6 år.

Jag bor med sambo i hus 3 mil utanför Barcelona med våra två hundar och 12 sprättande hönor (du kan köpa deras ägg i restaurangen). Har numera även en lägenhet i centrum så njuter av både landet och staden och jag kan inte trivas bättre.

Utan att tänka öppnade jag Pappa Sven 2010 precis när krisen bröt ut som mest. Men jag tänkte inte på nån kris, jag var övertygad om att restaurangen skulle gå hur bra som helst. Säker i mig själv och min matlagning blev det en tuff start. Tur att jag inte visste hur tuff. Men med underbara gäster, bra personal och otroligt stark vilja samt mycket slit har det sakta men säkert gått bra och vi fyller nu restaurangen med katalaner som älskar våran mat.

Fick många frågor om jag verkligen inte skulle ha jamón och nån tortilla på menyn… svaret var självklart nej från mig då det finns minst 10 restauranger bredvid som serverar just det. Och ska jag göra nått så ska jag göra det ordentligt så allt från musik, personal, inredning och mat är svenskt. Om man vill gå till en svensk restaurang så vill man väl prova svensk mat som den är i Sverige och lagad av svenska kockar. Allt eller inget! Och det har visat sig fungera.

Jag var på det klara med att jag inte heller ville öppna en restaurang med vikingahjälmar, flaggor, plankstek och köttbullar utan ville visa upp det moderna köket och så som man äter på restaurang i Sverige idag. Ett kök som kan representera Sverige och som vi alla kan vara stolta över i Barcelona.

Det viktigaste av allt; lagad mat från grunden med bra råvaror och mycket kärlek. Oftast är det det enkla som är det godaste. Har man bra produkt behöver man inte krångla till det så mycket. Och så har jag en extra förkärlek till långkok och det gamla traditionella köket som får en att tänka på min farmor som är en hejare på allt från bakning, syltning, saltsill och kalvdans.

Och när jag besöker Karlskrona så blir det alltid kroppkakor och så får farmor bjuda på stek med gräddsås, skalad potatis riktig pressgurka och kokta morötter. Hur bra jag än är på att laga mat så blir det aldrig så gott som när farmor gör det. Det är det helt enkelt bara en farmor som kan.

Under åren så har vi prövat oss fram och håller hårt på traditionerna. Vi börjar året med semlor sen blir det påsk-buffé. Spanjorerna har verkligen tagit det svenska smörgåsbordet till sina hjärtan och det är det som dukas upp även vid midsommar och i kräfttider som vi kör i september. Dom älskar sill och vill gärna prova nya saker.

Året avslutas självklart med vårat hemlagade välbesökta julbord. Allt lagat från grunden med mycket kärlek, och många gäster säger att det är det bästa julbordet de ätit. Och i år samarbetar vi dessutom med BIG TRAVEL som skickar julbordsgäster från Sverige. Så det gäller att boka i tid om man vill få plats.

Skulle man inte få plats så kan man handla i vår butik; det finns allt som behövs för att fira en riktig jul hemma med familj och vänner.

Restaurangen är liten men familjär och jag vill att alla ska kunna känna sig välkomna oavsett plånbok, ålder eller nationalitet.

Jag kan inte tacka mina föräldrar nog för allt de hjälpt mig med. Tillsammans har vi fixat det mesta i restaurangen själva. Allt från att bygga borden, väggarna, kaklet, butiken och t.o.m. pappas kälke hänger i taket och lyser upp lokalen. Allt för att få ekonomin att gå ihop men ändå utveckla och förbättra. Och efter att mamma kommer på besök så är det garanterat den renaste restaurangen i stan. Bara så ni vet så skurar hon med tandborste och även under borden där en del gärna parkerar sitt tuggummi.

Hur länge har du varit du bosatt i Spanien?

Ungefär 8 år tror jag.

Varför valde du just Spanien/Barcelona?

Har alltid gillat att jobba mycket och har ofta haft två jobb samtidigt. Men efter många år ville jag lära mig nått nytt. Så jag följde med en kompis som skulle plugga spanska i Barcelona. Jag tänkte att ett nytt språk kunde vara kul och en paus från spisen skönt efter många års slit. Kunde dock ingen spanska efter 4 månader så jag blev kvar ett tag till innan jag återvände till Västkusten och en sväng till Norge.

Jag var uttråkad i Göteborg och ville vidare i livet så jag började fundera på att öppna nått eget. Hade så klart funderingar på Barcelona men även Västkusten och faktiskt planer på Bungalows i Senegal med två kompisar. Sen dök Carmencita (kärleken) upp i mitt liv och det föll sig naturligt att komma tillbaka till Barcelona och öppna en svensk restaurang då det köket ligger mig varmt om hjärtat.

Vad var svårast med att starta eget utomlands/flytten/integrationen i Spanien?

Har en bra revisor så svaret blir inte byråkrati… det blir tidsbristen. Att hinna både vara kock, servitris och krögare och dessutom bo i hus med trädgård och höns kräver tid. Något som jag helt saknade i början då ambitionen var högre än jag hann med. Och så ja något frustrerad över att inte alltid fatta hur saker o ting fungerar var väl rätt Jobbigt pga att jag var super stressad och inte hade tid för krångel och invecklade papper på katalanska. Det var helt enkelt svårt att hinna med allt i starten. Är inte lika tidsoptimistisk idag och har insett att allt tar tid. Mycket utgifter som man som super-positiv inte räknade med i början blev tungt men med tiden så lärde man sig handskas även med det. Tålamodet har ju blivit något större sen starten.

Hur ser framtidsplanerna ut för dig/dina projekt?

Fortsätta utveckla restaurangen och ständigt förnya och hålla ambitionerna vid liv. Se till att våra gäster alltid lämnar Pappa Sven nöjda. Planer på nått större och mer finns också men i nuläget inget konkret. Brukar inte planera så mycket utan gör det som känns rätt här o nu. Och tror när tiden är rätt kommer det dyka upp nått intressant. Trodde ju att jag skulle ha en till bar/café/restaurang efter 3 år men med krisen har jag fått ha lite mer tålamod och tycker att livet är rätt skönt just nu när det går så bra.

Tre saker du saknar från Sverige:

  1. Familjen / vännerna
  2. Naturen, plocka svamp, allemansrätten och att kunna campa i det fria.
  3. Årstiderna… en riktigt vacker höstdag men alla färger… ljumma sommarkvällarna med kvällsdopp… snö och när första vårsolen kommer.

Tre saker du INTE saknar:

  1. Sakar inte maten
  2. Långa vintrar där man inte får se himlen på en vecka och allt är brunt o grått o blött.
  3. Systembolaget och statusstressen som verkar ta kål på dem flesta.

Vad tycker du om nätverk som SIB? Komplett nätverk för allt och alla, toppen när man kan hjälpa varandra och hitta information om allt… stort och brett!

Pappa Sven
Adress: Carrer de Villarroel, 22, 08011 Barcelona
Tel:  932 92 82 39
Hemsida: pappasven.es
Facebook sida: Pappa Sven 

Öppet tider
Lunch: tisdag till lördag från 13.30
Middag: onsdag till lördag från 20.30
Stängt söndagar och måndagar.

Under julen är det dock öppet alla dagar utom söndag kvällar.
Julbord finns fram t.o.m. 26 december.

Läs gärna också Sara & Victorias lysande recension av Pappa Sven.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *